Ben je geïnteresseerd in het bijhouden van een dagboek, maar weet je niet waar het goed voor is? In dit artikel kom je erachter: Waarom het goed is voor je mentale gesteldheid om je dag vast te leggen, in een dagboek. Zo voelt het minder alsof de dagen zo voorbijvliegen. Wellicht leer je jezelf beter kennen en creëer je meer bewustwording in je leven. Misschien hield je vroeger als kind wel een dagboek bij, maar is dat nu niet iets waar je in geïnteresseerd bent.

“Dankbaarheid veroudert snel.” – Aristoteles

Je kan een dagboek gebruiken om je dankbaarheid te oefenen dat wordt ook wel een gratitude journal genoemd. Dat hoor je nu steeds vaker. Dingen wat je in het dagelijkse leven aandacht geeft groeien. Vaak zijn dat negatieve dingen. Probeer juist in je gratitude journal, zo specifiek mogelijk te zijn met de positieve momenten die je beschrijft. Door elke dag een paar dingen te benoemen waar je dankbaar voor bent voel je je ook een stuk optimistischer en gelukkiger. Door deze positieve kijk, kan je ook beter tegen tegenslagen. Je kan bijvoorbeeld voor elke week een intentie of doel beschrijven er daar naartoe werken.

“Het aardigste van plezierige dingen is de herinnering.” – Godfried Bomans

In je dagboek schrijf je natuurlijk al je belevenissen, het zijn de goede én de slechte momenten. Van de minder goede momenten kun je leren, en als je daar achteraf op terug kijkt lijkt het allemaal wel mee te vallen of kan je er zelfs om lachen. Bij de goede momenten maken we juist sneller foto’s, dus om de herinnering weer te lezen en zo her te beleven is natuurlijk heel leuk.

“Zelfkennis is het begin van alle wijsheid en het einde van de meeste illusies.” – Gerd de Ley

In het vorige stukje werd het al beschreven, maar door het beschrijven van je dagen en ervaring kan je goed je eigen groei bijhouden. Je zelfkennis groeit en je zit lekkerder in je vel.

“Het leven is geweldig. Het is beroerd dat je iedere dag werken moet, maar verder is het een feest.” – Gerard Reve

Je leven gaat soms enorm snel, dan vliegen de dagen en zelfs weken zo voorbij. Als je dan even reflecteert op je dag en de leuke dingen leef je beter in het moment.  

You may also like

Comments are closed.

More in Lifestyle